maandag 29 juni 2015

Democratie leeft in Suriname

Een poging van  de Surinaamse politicus Paul Somohardjo om de datum van installatie van de volksvergadering uit te stellen tot ruim twee weken na 30 juni,2015,  is niet gehonoreerd door het staatshoofd president Bouterse.  Somohardjo  is dan ook binnen enkele uren na zijn ontheffing als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, vervangen door het op een na oudste lid van de gekozen volksvertegenwoordiging, Ronald Hooghart, die op de lijst van de Nationale Democratische Partij stond.
                                                    President Desiree Delano Bouterse 
Willy Soemita en Paul Somohardjo hebben zich in de post- revolutionaire periode in de 80-er en 90-er jaren van de vorige eeuw onderscheiden door hun slinkse en sluwe maneuvres door de mazen van de Surinaamse  politieke netwerken. De ontwikkeling van de Javaanse gemeenschap en de belangenbehartiging van de Javanen in Suriname waren  de hoofddoelen van de  respectievelijk door Soemita en Somohardjo geleidde politieke organisaties KTPI en Pertyaja Luhur. De recent gehouden verkiezingen van 25 mei 2015, kenmerken zich door een nadrukkelijke afstraffing, van op basis van etniciteit georganiseerde partijen.
Het revolutionair elan dat zich vanaf de 80ger jaren van de vorige eeuw in Suriname manifesteert op verschillende nivos en langs verschillende gezichtspunten, heeft als belangrijk kenmerk; de uit de 25 Februari beweging ontwikkelde 'Stanvaste' gedachte, die breekt met politieke organisatie op basis van etniciteit.
Hoewel de partij van Paul Somohardjo deel uitmaakte van een brede multi-etnische V7 coalitie tijdens de recente verkiezingen, is het kiezersoordeel uiteindelijk negatief uitgevallen voor deze gelegenheids combinatie die binnen enkele weken na het jammerlijk verlies van de verkiezingen weer werd ontbonden.
Het pleit voor de jonge generatie Javaanse , Hindoestaanse en Creoolse  politici dat zij zich niet langer willen onderwerpen aan de ouderwetse manier van patronage en 'voorzitter is baas' traditie binnen de Pertyaja Luhur (Javanen), Verenigde Hindoestaanse Partij (Hindoestanen) en de Nationale Partij Suriname (Creolen). Hun roep om multi-etnische benadering en opschoning van partij strukturen is luid en duidelijk.
Binnen een week na de destastreuze verkiezingsnederlaag voor de V7  combinatie bleven de  'next generation' stromingen binnen de partijen niet langer stil. Op verschillende manieren werd duidelijk gemaakt aan de partijleiders dat het roer omgegooid moest worden om bij de volgende verkiezingen beter uit de bus te kunnen komen.
Omgooien van het roer was ook de benadering van de voorzitter van de Nationale Democratische Partij,  President Bouterse. Bouterse kwam niet alleen als grote overwinnaar uit de bus, maar verbaasde vervolgens vriend en vijand door in een brede consultatie ronde de gehele samenleving te betrekken bij de te vormen nieuwe regering.
Het consulteren van politieke partijen, sociale organisaties en toonaangevende instanties in de Surinaamse samenleving was gericht op het zo breed mogelijk informeren van iedereen, over het beleidsprogramma dat de nieuwe regering wil uitvoeren.
De markante leider van de Pertyaja Luhur partij , Paul Somohardje had als oudste gekozen volksvertegenwoordiger de eer om, ingevolge de taakstelling van de door de President geinstalleerde fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, mee te werken aan de installatie van de nieuwe assembleeleden op 30 juni 2015, de datum waarop bij wet, een nieuwe volksvertegenwoordiging geinstalleerd moet zijn. De ervaren seniore politikus  Paul Somohardjo  heeft zijn benoeming tot fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee  gebruikt om de zwakke plekken in het juridisch raamwerk betreffende de scheiding der machten ,( wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht), te etaleren.
Elke student of wetenschapper die zich wil vastbijten in postkoloniale democratische hervormingen in de Surinaamse politieke constellaties kan de vingers aflikken bij de hedendaagse en post-revolutionaire ontwikkelingen in Suriname op politiek gebied. De democratie is springlevend in Suriname waar de winkelier op de hoek, de arts in de assemblee, de ondernemer met schulden en de marktvrouw die vis verkoopt,  openlijk hun mening geven  over  politieke ontwikkelingen in Suriname.
De jonge Caribische republiek Suriname begint eraan te wennen dat de politieke ontwikkelingen  soms zo snel gaan dat zowel oppositie als coalitie even de adem inhouden van schrik, of diep zuchten om bij te komen na het nemen van een democratische hobbel. Het lijkt mij de moeite waard om de bijdrage van Surinaamse politici aan  de scheiding van macht van het volk en macht van corrupte politici  nader te onderzoeken in een sfeer van vernieuwing en baanbrekende transformatie van het Surinaamse politieke landschap. Pengel, Lachman, Soemita waren de oude  steunpilaren in de koloniale politieke ontwikkeling van Suriname op weg naar onafhankelijkheid. De oude steunpilaren zijn aan houtluis onderhevig geweest en door weer en wind aangetast . Vandaag zijn het jonge Surinaamse politici die hun plek  opeisen op basis van moderne opvattingen over  de Surinaamse mens en maatschappij en hopelijk met  als doel de verkleining van de gapende afstand tussen arm en rijk in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten